بنيانگذار جمهوری اسلامی ايران حضرت امام خمينی (قدس سره) :
قم حرم اهل بيت است. قم مرکز علم است. قم مرکز تقواست.
من هر کجا باشم قمی هستم و به قم افتخار میکنم.
دل من پيش قم است و دل من پيش همه اهل تقواست .
◊ مقام معظم رهبری:
در طول هزار و دويست سال يا بيشتر، اين شهر همواره به عنوان يک شهر وابسته به اهل بيت (عليهمالسلام) شناخته شده است. من شهر ديگری را با اين خصوصيات سراغ ندارم.
◊ رييس محترم جمهوری:
حوزه مبارکه علميه قم ديروز و امروز مهم ترين پايگاه بسط, تبين و دفاع از معارف اهل بيت, اخلاق اهل بيت و ادب و اهل بيت بوده و هست و همچون خورشيدی درخشان در آسمان انديشهای الهی, اسلامی و بشری درخشيده است.
به شهادت تاريخ, ايران در سراسر قرون و اعصار گذشته مشعلدار تفکر و انديشه بوده است و گرچه در طی اين طريق دچار فراز و نشيبهايی شده است اما چراغ انديشه و تفکر هيچگاه بی ذوق نشد. همين تلاش عقلانی در مواجهه با پديده ها و رويدادهای حيات انسانی باعث تعميق و گسترش فرهنگ اسلامی و ارزشهای مانند انسان دوستی, شرافت, عدالتخواهی و ... گرديده است. در اين ميان, استان قم سهم عمده ای در بسط و توسعه فرهنگ و تمدن ايران اسلامی دارد, چه بسيار فرزانگان, انديشمندان, علما و مراجعی که قم به تاريخ و تمدن اسلامی تقديم نموده است.
اين استان با جمعيتی بيش از يک ميليون و يکصد هزار نفر و صدها سال سابقه تاريخی يکی از استانهايی است که از لحاظ فرهنگی, اجتماعی در تاريخ و تمدن ملت ايران و توسعه فرهنگ دينی از سهم بسزايی برخوردار است. و در حال حاضر نيز, استان قم به لحاظ مذهبی و هويت دينی يکی از کانونهای اصلی تربيت و پرورش شخصيتهای بزرگ شيعه محسوب میشود.حضور هزاران طلبه فاضل و صاحب نظر در حوزه دين در اين استان مؤيد اين مطلب است.
از نظر فرهنگی دومين استان در حوزه نشر و چاپ در کشور شناخته شده است. انتشار قريب به 80 نشريه دينی, فرهنگی, پژوهشی و هنری در اين استان نشانه توانمندی علمی و رشد فرهنگی آن محسوب میگردد. از نظر کتابخانه های عمومی, تخصصّی و شخصيتی يکی از مراکز غنی کشور است که نقش بسيار ارزنده و مهم در فرهنگ کتابخوانی در جامعه ايفا میکند.
در وادی هنرهای تجسمی, خوشنويسی, نمايش, شعر و قصه, موسيقی و سينما دارای صدها شخصيت برجسته میباشد که هر کدام بخشی از سرمايه های بزرگ فرهنگ و هنر اين کشور را تشکيل میدهند. اما در بررسی قابليتها امکانات و سرمايه های فرهنگی استان به وضوح در می يابيم که اين منطقه خيلی بيشتر از آن چه تاکنون معرفی و شناخته شده, شايسته شناسايی, معرفی است و مبالغه نخواهد بود اگر استان قم را استانی گمنام بناميم. نگاهی گذرا به سيمای کلی سرمايه ها و قابليتهای فرهنگی استان قم, اين ناشناختگی را به سادگی اثبات میکند.
علیرغم ويژگیهای ذکر شده برای استان قم, به نظر میرسد که رشد و توسعه فرهنگی در اين استان چندان قابل توجه نبوده است. و با توجه به مزيتهای اين استان نسبت به استانهای ديگر ـ در چند شاخص کمی ـ نه تنها از برتری فرهنگی برخوردار نيست بلکه حتی از برخی استانهايی ديگر در رتبهای پايينتری برخوردار است.
|